Om Assyriska BK
Assyrier är benämningen på en minoritet som har sitt ursprung i Mellanöstern, närmare bestämt landet Assyrien som låg i det område som i forntiden kallades ”Mesopotamien” (landet mellan floderna Tigris och Eufrat). Idag utgörs området av sydöstra Turkiet, norra Syrien, västra Iran och norra Irak och betraktas av assyrierna som sitt traditionella hemland. Assyrierna är numera skingrade över hela världen. Till Sverige kom de första assyriska flyktingarna sommaren 1967 från Libanon, med hjälp av Röda Korset och Världskyrkorådet. För att underlätta assyriernas anpassning till det svenska samhället och för att bibehålla den egna kulturen bildades lokala kulturella- och idrottsliga föreningar.
1976 bildade, de assyrier som var bosatta i Göteborg, fotbollslaget ”Göteborgs Assyriska idrottsförening (GAIF)”. Laget var knuten till Assyriska Mesopotamiska föreningen i Göteborg, vars lokaler låg på andra långgatan i Järntorget. Föreningslivet var en ny företeelse bland assyrierna och verksamhetens betydelse sågs mer som en möjlighet för social gemenskap och som en träffpunkt för den, med åren, växande assyriska skaran. Man höll till på Hedens grusplaner och hyrde gymnastiksalar/ sporthallar (mestadels Nordhemsskolans sporthall) på vintern. Spelet varierade med spelarnas humör och majoriteten hade tidigare inte spelat lagfotboll i sin ungdom. Under de första åren fick man prova på erfarenheten att driva en förening och lära sig att fungera som ett lag. Även om kvalitén på verksamheten inte var den bästa var den en viktig grund för de medlemmar som tog vid och senare utvecklade den.
1979 slog man ihop fotbollsverksamheten i Göteborg och bildade fotbollslaget ”Hujådå (union) IF”. Man höjde måsättningen och kraven gentemot spelare och ledare skärptes. Intresset var stort när laget började spela i div.9 och laget var, 1986, på väg att avancera till div 6. Under Hujådå IF:s tid lades grunden för en fungerande klubborganistion och ett fungerande lagspel. Nya erfarna spelare, tillsamans med yngre spelare och under ledning av fotbollskunniga ledare formade ett vinnande lag. Detta bidrog till lagets snabba avancemang i Göteborgsfotbollens seriesystem. Ett problem som hindrade laget från framgångar var den dåliga diciplinen som bidrog dels till interna konflikter inom laget och dels inverkade negativt på spelet under matcherna.
1985 bildades Assyriska BK (ABK) som en idrottssektion i Assyriska Mesopotamiska föreningen i Göteborg. I samband med bildandet av Assyriska Distriktet i Göteborgs 1989, ombildades ABK till en självständig förening. ABK bildades med målet att tillvarata medlemmarnas sportliga intressen inom Assyriska föreningen i Göteborg. Klubben har sin bas inom Assyriska föreningen i VF med drygt 1000 medlemmar. Klubben har 2010 ett A-/ B-lag, tjejlag och 6 pojklag. Klubben bedriver innebandyträningar för både ungdomar och för vuxna medlemmar.
ABK betraktar sig som en integrerad invandrarförening i Göteborg. Under 1990-talet och särskilt från 2000-talet har klubben etablerat sig bland de främsta klubbarna i Västra Göteborg. Under 1990-talet arbetade man hårt med att förbättra diciplinen hos både spelare och publik. Samtidigt satsade man på att förbättra klubben administration , förvaltning och ekonomi. Framgångarna på plan förde laget allt högre upp i serisytemet.
År 1994 gick laget upp till div 5. Året efter åkte laget ner för att året därpå (1986) åter ta sig upp till div 5. År 2003 vann laget serien och gick upp till div 4, År 2008 vann laget serien överlägset och gick upp till div 3. År 2009 upprepades framgången och laget vann, som nykomlingar i div 3, serien lika överlägset som föregående säsong. År 2010 spelar laget i div 2.
Från 1996 anordnade klubben sportlovsturneringen ”Fotboll över alla gränser” ABK tog år 1995 initiativet till cupen när klubben planerade att anordna en inomhusturnering. Efter en tid sökte man samarbete med Västra Frölunda IF för att förverkliga cupplanerna. Första året ,1996, anmälde sig ett 40-tal lag till turneringen som spelades parrallelt i tre stora sporthallar i Väster och pågick under 5 dagar. Året efter anmälde sig hela 67 lag till turneringen från hela Göteborg. År 2002 arrangerades turneringen för sista gången.
Mål och vision:
ABK har, under sin raltivt korta existens, långsiktigt och målmedvetet arbetat för att framgångsrikt etablera en klubb med förutsättningar för att aktivera fler. Genom att bedriva en öppen verksamhet för alla vill ABK verka för integration mellan olika grupper och individer i samhället. Som ett led i integrationssträvandena har klubben dels etablerat goda kontakter med samhällsinstitutioner och med andra klubbar och föreningar i de närliggande stadsdelarna.
Under de närmaste åren är målet att etablera Herrlaget i div 2 med sikte att nå div 1. Föreningen har också som huvudambition att etablera en välfungerande ungdomssektion som bedriver en omfattande social och idrottslig verksamhet. Föreningen har de goda förutsättningarna som krävs för att på sikt nå sina mål.
Klubbhuset:
Ett ständigt problem som Klubben dragits med genom åren var saknaden av egna lokaler där man kunde förlägga all administration och material till. Klubbledningen började att göra stora ansträngningar för att hitta egna lokaler som kunde anpassas till klubbens behov och verksamhet. 1994 formulerade man sin första ansökan hos Fritid Göteborg för att överta ett klubbhus i Väster.
Det skulle ta drygt 6 år innan klubben tecknade ett överlåtelseavtal med Skogens IF som sålde sitt klubbhus på Välen. 1999 var klubben ytterst nära att bygga om ett barackhus utanför LP som Frölunda dagcenterverksamhet nyttjade. Kommunen satte stopp för ombyggnationen och det var, skulle det visa sig, bra för ABK eftersom avståndet till Välen var relativt långt och man var tvungen att dela lokalerna med annan verksamhet som skulle pågå dagtid.Ett klubbhus var en viktig förutsättning för att klubben skulle kunna utvecklas och verksamheten breddas. Klubbhuset totalrenoverades år 2001 och invigdes 2:e september 2001. Förutom den idrottsliga verksamheten bidrar klubbhuset till en social gemenskap mellan ledare, spelare och medlemmar.
År 2009 blev var behovet av fler omklädningsrum och förråd stort och man beslutade att köpa paviljonger som monterades i anslutning till det befintliga huset. Det nya klubbhuset är på 240 kvm (totalt 420 kvm med det gamla). Det nya klubbhuset inhyser hela ungdomsverksamheten samt flera förråd och kontor samt mötesrum för administrationen. I samband med ombyggnaden av det nya huset utför man också en renovering/ombyggnad av det gamla huset. Hela projektet beräknas stå färdigt för användning sommaren 2010.